Jdi na obsah Jdi na menu
 


Termín pro převod bytů do osobního vlastnictví

28. 1. 2020

V poslední době se hromadí dotazy členů našeho družstva k termínu pro převod bytů do osobního vlastnictví. Jako bližší informaci a upřesnění proto uvádíme:

Zákon č. 345/2009 Sb., který novelizoval zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů,   stanovil termín pro podání žádostí o převod bytů do osobního vlastnictví na 31.12.2020. Tento termín je však platný pouze v případě, že jednotlivé bytové družstvo nemá tento termín upraven jinak. U našeho stavebního bytového družstva Světlov Bojkovice jeho nejvyšší orgán (shromáždění delegátů) již v roce 2009 rozhodl o posunu výše uvedeného termínu na 31.12.2039.  

Tudíž času na případný převod bytů do osobního vlastnictví je ještě hodně. Navíc pokud nepřecházejí do osobního vlastnictví všechny byty v domě najednou postrádá tento převod jakoukoliv logiku. Nový vlastník musí totiž ze zákona zůstat ve správě  bytového družstva. Navíc v případě převodů bytů, které již  v osobním vlastnictví jsou, je nutno při jeho dalším prodeji uhradit daň z nabytí nemovitých věcí ve výši 4% (při "prodeji" družstevních bytů se tato daň neplatí). 

 

ing. Křižka Pavel, předseda představenstva